Tervetuloa alokas - Leijona Catering Skip to content

Maistuvia ruokahetkiä päivittäin

Varuskuntakeittiöissämme yhdistyvät rautainen ammattitaito ja jatkuva uuden oppiminen. Valmistamme maistuvat ja terveelliset ateriat puhtaista ja tarkoin valituista raaka-aineista. Hyvä ja herkullinen ruoka on meille sydämen asia, ja syystäkin, sillä olemmehan saaneet vastata Suomen armeijan ruokahuollosta jo vuodesta 1918. Haluamme pitää hyvää huolta kaikista varusmiehistä – ”meidän tytöistä ja pojista” – ja varmistaa, että heillä riittää energiaa jokapäiväisen palveluksen suorittamiseen.

Kuten arkielämässä, niin myös varusmiesajan täysipainoinen ateria koostuu proteiinista, joka on lihaa, kalaa, kanaa tai kasviproteiinia, sekä hiilihydraateista, jotka koostuvat perunasta, pastasta tai riisistä, leivästä sekä kasviksista ja vihanneksista.

Jokainen voi itse varmistaa riittävän energianmäärän saamisen syömällä kaikki tarjolla olevat ateriat ja aterian osat.

Varuskuntaravintoloiden kokit ja henkilökunta auttavat alokkaita luomalla hyvät eväät varusmiesajalle!


Aamupala, lounas, päivällinen ja iltapala

Varusmiehen päivä alkaa aamiaisella ja sen perustana on kuitupitoinen puuro. Puuron lisäksi on tarjolla leipää, levitettä ja leikkelettä. Juomaksi on tarjolla rasvatonta maitoa, mehua tai vettä. Lämpimäksi juomaksi voi ottaa kahvia, teetä tai kaakaota.

Varuskuntaruokailussa lounaan ja päivällisen pääruoat ovat perinteisiä kotiruokia. Tarjolla on myös kaksi salaattivaihtoehtoa sekä lounaalla jälkiruoka.

”Kyllä, joka torstai on tarjolla hernekeittoa ja pannukakkua.”

Maasto- ja kenttäruokailussa lounas- ja päivällisruuat ovat pääosin pata- ja keittoruokia, joita on pakista helppo syödä. Aterioilla on tarjolla päivittäin vihanneksia ja/tai hedelmiä. Jälkiruoka tarjoillaan vaihtelevasti joko lounaalla tai päivällisellä. Mukaan otettavat ateriat, kuten taistelumuona ja lounaspussi, on suunniteltu varmistamaan varusmiehen energiansaannin eri tilanteissa – myös silloin, kun ruuan lämmittäminen ei liikkeellä olon takia ole mahdollista.

Iltapala voi olla tarjolla varuskuntaravintolassa tai se voi olla pakattuna maastoruokien mukaan jo päivällisen yhteydessä. Sen sisältö vaihtelee sen mukaan, missä se ruokaillaan.

Ravintolaruokailun ruokalista vaihtuu kuuden viikon välein. Lisätietoa varusmiesruokailun erityyppisistä aterioista.



Erityisruokavaliot

Huomioimme erityisruokavaliot kaikilla aterioilla, olit sitten ruokailemassa varuskuntaravintolassa tai maastossa. Erilaiset ruokavaliot huomioidaan nykyään jo ruokien tuotekehitysvaiheessa.

Ennen palvelukseen astumistasi sinulta on ennakkokyselyssä kysytty mahdollisista erityisruokavalioistasi. Jos ruokavalioosi on tämän jälkeen tullut muutoksia tai et ole vastannut ennakkokyselyyn, olethan välittömästi palvelukseen astuessasi yhteydessä ryhmänjohtajaasi.

Jaksaa, jaksaa!


Ruokalistamme suunnitellaan keskitetysti vastaamaan varusmiesten tarpeita. Kaikki ruokalistamme pohjautuvat valtion ravitsemisneuvottelukunnan antamiin ravitsemussuosituksiin. Ravintoloidemme ruokalistat ovat nähtävillä ruokalistat-välilehdellä.

Varusmiesten energian ja proteiinin tarpeeseen vaikuttaa mm. henkilön ikä, sukupuoli, paino ja liikunta-aktiivisuus. Tekemämme päiväkohtaisen ruokalistan sisältö ja energiamäärä perustuu PAL-arvoon*. Ravitsemussuosituksissa korkein määritelty PAL-arvo on 1,8, joka on 1,8 kertainen perusaineenvaihduntaan nähden.




Ravintoaine

Suositus (miehet 18-30 vuotta, PAL* 1,8)

Varuskuntaravintolan ruokalista

Energia3200 kcal3500-3600 kcal
Proteiini15 %17 % (151 g)
Hiilihydraatit52 %52 %
Rasvat32-33 %30 %
Tyydyttyneet rasvatAlle 10 %8 %
Kuitu25-35 g46 g

*PAL-arvo kuvaa fyysisen aktiivisuuden tasoa (Physical Activity Level), ja tarkemmin määriteltynä yksilön kokonaisenergiankulutusta ja sen suhdetta perusaineenvaihduntaan.

Proteiinien osuus energianlähteenä ravinnossa tulee olla keskimäärin 15 %. Aktiivisesti liikkuville 18-30-vuotiaille miehille proteiinin saanniksi on ravitsemussuosituksen mukaan suositus 1,1-1,3 g / painokilo / vuorokausi. Leijonan ruokalistalla proteiinin saanniksi on suunniteltu 1,5-2 g / painokilo / vuorokausi. Varusmiesruokailun päivän ateriat sisältävät proteiineja yhteensä keskimäärin 151 g. Määrä riittää hyvin normaaliin varusmiespalvelukseen.

Hiilihydraatit toimivat elimistön polttoaineena ja näin säästävät proteiineja muihin tärkeisiin tehtäviin, kuten lihasten jaksamiseen. Päivän kokonaisenergiamäärästä noin 52% tulisi saada hiilihydraateista.

Mikäli harrastat vapaa-ajallasi aktiivisesti liikkumista, huolehdithan itse tarvittavasta lisäenergian saannistasi.


Sydänmerkki – hyväksi sinulle


Varuskuntaravintoloissamme on säännöllisesti tarjolla Sydänmerkki -kriteerit täyttäviä ruokia. Ne on merkattu ruokalistalle lyhenteellä SY. Sydänmerkki -reseptien myöntämisperusteissa kiinnitetään huomiota rasvan määrän ja laatuun sekä suolan määrään. Kuidun määrä on olennainen viljapohjaisissa aterianosissa, kuten leivässä ja energialisäkkeissä. Näillä pienillä muutoksilla pyritään vähentämään muun muassa kovan, tyydyttyneen rasvan ja liiallisen suolan aiheuttamia harmeja.

Ota mitä syöt, syö mitä otat


Ota ruokaa sen verran kuin arvelet tarvitsevasi tai jaksavasi syödä.

Esimerkki:
Jos jokainen varusmies heittää jokaisella aterialla lautaseltaan, 15 g syömätöntä ruokaa (= yhden lihapullan) biojätteeseen, tarkoittaa se vuodessa 285 000 kiloa poisheitettyä ruokaa, joka vastaa 9 rekka-autollista ruokahävikkiä.


Me Leijonalla pyrimme omassa toiminnassamme vähentämään ruoanvalmistuksessa syntyvää hävikkiä ja jätteen määrää:

  • valmistamalla maistuvia ruokia
  • käyttämällä raaka-aineet tarkasti
  • valmistamalla ruokaa riittävästi puolustusvoimien antaman tilauksen mukaisesti
  • ennakoimalla milloin ruokailijat tulevat syömään ja jaksottamalla ruoan valmistusta sen mukaan.

Ruoan päätyminen jätteeksi on moninkertaista tuhlausta – raaka-aineiden, energian ja työn. Jos lautasellesi tai maastoastioihin kuitenkin jää ruokaa, lajittele se ravintolan ohjeiden mukaan.

Huolehdithan varuskuntaravintolan ohjeistuksen mukaisesta jätteidenlajittelusta – myös maastossa.

Jätejakeita ei tulisi sekoittaa keskenään, vaan lajitella kaikki omiin jätekeräimiin. Ruokien kuljetusvälineet ja astiat eivät kuulu jätteiden joukkoon.