Uudistettu lounaspussi osaksi varusmiesten ruokapalvelun kokonaisuutta kevättalvella 2021 - Leijona Catering Siirry sisältöön

Uudistettu lounaspussi osaksi varusmiesten ruokapalvelun kokonaisuutta kevättalvella 2021

Puolustusvoimien ruokapalvelun kokonaisuus täydentyy vuodenvaihteessa, kun vuonna 2019 kokeilukäytössä ollut lounaspussi otetaan käyttöön osana varusmiesten muonitusta saapumiserästä 1/21 alkaen. Lounaspussia, joka on uudistettu käyttäjäpalautteen ja -tutkimusten perusteella, voidaan käyttää yhtenä neljästä ateriasta koostuvassa palveluspäivän ruokalistassa.

Puolustusvoimien ruokapalvelusta vastaavan Leijona Cateringin suunnittelema ja tuottama lounaspussi on maasto-olosuhteissa käytettäväksi tarkoitettu ateriakokonaisuus, jonka ruokailija voi kuljettaa mukanaan ja valmistella helposti itse nautittavaksi.

Kuvaaja: Santtu Nevalainen, viestintävarusmies, Ilmavoimat


Lounaspussi on tarkoitettu käytettäväksi varusmieskoulutuksen ruokailuvaihtoehtona, jossa yksi palveluspäivän aterioista voidaan nauttia koulutuksen ohessa joustavasti maasto-olosuhteissa kevyin järjestelyin.

Lounaspussi ei korvaa varusmieskoulutuksessa palveluspäivän monipuolista eri aterioista muodostuvaa ruokapalvelun kokonaisuutta eikä säännöllistä tavanomaista ruokailua. Sellaisena palveluspäivänä, jona lounaspussia käytetään, muut ateriat nautitaan aina joko varuskuntaravintolassa tai tavanomaisena maastoruokailuna. Myös varuskuntaravintolassa valmistettava ja lämpöastioissa jaettava maastoruoka, maasto-olosuhteissa kenttäkeittimillä valmistettavat sotaharjoitusmuonat sekä taistelumuonat, joihin kuuluu retkikeittimellä maastossa lämmitettäviä aterioita, säilyvät edelleen ruokapalvelun tuotevalikoimassa.

Lounaspussin käyttöönotto on osa varusmieskoulutuksen järjestelyiden kehittämiseen tähtäävää Koulutus 2020 -ohjelmaa. Lounaspussin käyttöä kokeiltiin varusmieskoulutuksessa vuonna 2019. Kokeilun tavoitteena oli selvittää voiko ajoittain varusmieskoulutuksessa käytettävä järjestelyiltään tavanomaista maastoruokailua kevyempi ruokailujärjestely tehostaa koulutusta ilman kielteisiä vaikutuksia palvelustyytyväisyyteen tai toimintakykyyn.

Koulutus 2020 -ohjelman yhtenä tavoitteena on tehostaa koulutusjärjestelyitä siten, että käytettävä koulutusaika pitäisi sisällään mahdollisemman vähän odottelua ja siirtymisiä. Monissa varuskunnissa koulutuspaikkojen ja varuskuntaravintolan välimatkat ovat pitkiä, minkä johdosta lounasruokailu siirtymisineen vie paljon aikaa. Tämän johdosta rajalliset koulutusresurssit ovat olleet palveluspäivien aikana vajaassa käytössä.

Kuvaaja: Santtu Nevalainen, viestintävarusmies, Ilmavoimat


Vuoden 2019 kokeilun perusteella lounaspussiruokailun havaittiin tehostavan koulutusta, mutta käyttäjäpalautteen perusteella lounaspussien tuotekoostumuksessa, maussa sekä tuotteiden käytettävyydessä ja käyttämiseen liittyvässä ohjeistuksessa havaittiin kehittämistarpeita.

Kerätty palaute on otettu huomioon kevättalvella 2021 käyttöön tulevissa lounaspusseissa ja ruokailujärjestelyissä. Lounaspussien käyttöohjeistusta on tarkennettu sekä joukko-osastoissa toimivien koulutuksen suunnittelijoiden että ruokailijoiden osalta. Lounaspussien käyttö suositellaan koulutettavaksi asevelvollisille orientaatiokurssilla sekä alokasjaksolla. Lisäksi joukko-osastoja on ohjeistettu suunnittelemaan lounaspussiruokailut tarkoituksenmukaisesti. Lounaspussiruokailuja ei suosituksen mukaan tulisi olla ohjelmassa jokaisena palvelusviikkona. Lisäksi lounaspussiruokailuja suositellaan välttämään erittäin kylmässä säässä.

Lounaspussin koostumuksen osalta Leijona Catering on jatkanut ateriapakkauksen tuotekehitystä myös muun muassa varusmiestestiryhmien kanssa toteutetuin makutestein, joista viimeisin järjestettiin lokakuussa Kainuun prikaatissa.

Lounaspussi koostuu pääruoasta ja lisukkeista. Lounaspussin kaikkien osien koko ravintosisältö on noin 1000 kilokaloria, mikä vastaa varuskuntaravintolassa nautittavaa lounasta. Lounaspussin pääruoka valmistetaan Suomessa. Leijona Catering koostaa pakkaukset. Pussin sisältöön kuuluu myös tuontituotteita, kuten esimerkiksi pähkinät ja rusinat.

Kuvaaja: Santtu Nevalainen, viestintävarusmies, Ilmavoimat


Lounaspussi pähkinänkuoressa

  • Lounaspussivaihtoehtoja on viisi. Ateriat koostuvat pääruoasta, leipätuotteesta ja levitteestä sekä suklaasta, pähkinöistä tai välipalapatukoista
  • Pääruokalajit ovat kaura-broilerateria, salami-paella-ateria, kebab-riisiateria, linssirisottoateria ja meksikolainen ohratto.
  • Lounaspussin energiasisältö on noin 1000 kcal ja paino 500 grammaa
  • Tuotevalikoimassa on huomioitu erikoisruokavaliot
  • Lounaspussi voidaan ottaa palveluspäivän aamupalalla mukaan varuskuntaravintolasta maastoon nautittavaksi lounaalla. Ruokailun jälkeen pussia käytetään jätteiden tuomiseen maastosta.


Lisätietoja:
Everstiluutnantti Markku Jämsä, Pääesikunnan koulutusosasto, p. 0299 800 (vaihde)
Viestintäpäällikkö Suvi Pitkänen, Leijona Catering, p. 01043 20107


Kuvamateriaalia medialle:
Lounaspussikuvamateriaali
(Kuvien yhteydessä mainittava kuvaajan tiedot.)

Lue lisää varusmiesruokailusta täältä.