Ympäristövastuu - Leijona Catering Siirry sisältöön

Tavoitteena hiilijalanjäljen ja ympäristökuormituksen pienentäminen

Tavoitteenamme on vähentää ympäristökuormitusta ja pienentää hiilijalanjälkeä koko toiminnassamme.

Ruokalistamme pohjautuvat kansallisiin ravitsemussuosituksiin, joiden tavoite on terveellinen ja ympäristön kannalta kestävä ruokavalio. Leijonan raaka-ainehankinnat ovat tärkeässä roolissa vastuullisuuden edistämisessä. Catering-toimialan suurena toimijana Leijonan hankintamäärät ovat suuria, joten myös tuotevalinnoilla on merkitystä.

Ruokapalvelujen ympäristövaikutuksista noin 2/3 syntyy raaka-ainetuotannossa, loppuosan muodostuessa ruoan valmistamisesta ja siihen liittyvistä toimista. Ruokapalvelujen tarjoajana merkittävimmät vaikutusmahdollisuutemme ympäristökuormituksen vähentämiseen liittyvät raaka-ainehankintoihin, ruokalistasuunnitteluun, ruokahävikin hallintaan sekä keittiöiden sähkön- ja vedenkäytön vähentämiseen.

Ruokahävikkiä seurataan ja toimenpiteitä tehdään koko henkilökuntamme voimin, kaikissa ravintoloissamme. Hävikin hallinnasta on muodostunut kiinteä ja tärkeä osa Leijonalaista arkea.

Lue lisää hävikin hallinnasta Leijonassa


Vastuullisuus hankinnoissa ja ruokalistasuunnittelussa

Hankimme raaka-aineemme toimittajilta, jotka täyttävät asettamamme vastuullisuusvaatimukset esimerkiksi eläinten hyvinvoinnin, tuotteiden sertifioinnin ja elintarvikkeiden alkuperän jäljitettävyyden osalta. Kerromme ympäristötavoitteemme myös tavarantoimittajillemme ja edellytämme kumppaneiltamme selvitystä ympäristöasioiden huomioimisesta toiminnassaan.

Käyttämämme maito, liha ja lihajalosteet, peruna sekä tuore leipä ovat 100 % suomalaisia. Pitkäjänteinen työmme käyttämiemme raaka-aineiden kotimaisuusasteen kasvattamiseksi jatkuu tulevina vuosina.

Uudistamme ruokalistojamme kaksi kertaa vuodessa, jolloin pystymme parhaiten käyttämään kunkin kauden raaka-aineita. Vuonna 2018 lisäsimme kasvisruokien määrää varuskuntaravintoloiden ruokalistoilla. Tarjoilemme viikossa kaksi kasvisruoka-ateriaa, joissa käytämme vaihtelevasti kasviproteiineja mm. härkäpapua, seitania ja quornia.

Resepti- ja ruokalistasuunnittelumme kulkee käsi kädessä ravitsemussuositusten kanssa. Kullekin asiakasryhmälle suunnittelemme oman ruokalistan, jossa huomioimme mm. kohderyhmän keskimääräisen ravitsemussuositusten mukaisen energiatarpeen ja fyysisen aktiivisuustason.


Huomioimme ympäristön

Käyttämistämme pesu- ja puhdistusaineista suurin osa on ympäristömerkittyjä. Siirrymme vuoden 2020 aikana käyttämään vastuullisia kertakäyttöastioita.

Ympäristö- ja laatutoimintomme uudelleen sertifioitiin syksyllä 2019, ISO 14001 ja ISO 9001 -standardien kriteerien mukaisesti.