Varusmiesten ruokahuolto toimii hyvin myös koronan aiheuttamissa poikkeusjärjestelyissä – maastoruokailu lisääntynyt merkittävästi
Leijona Cateringin ja Puolustusvoimien yhteinen tehtävä on varmistaa, että jokainen varusmies saa riittävästi terveellistä, ravitsevaa ja maistuvaa ruokaa joka päivä – myös poikkeusoloissa.
Puolustusvoimat on tehnyt merkittäviä toimenpiteitä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi varusmiesten ja henkilökunnan keskuudessa: jokainen joukko-osasto on jakanut varusmiehet kolmeen ryhmään, joista yksi on lomalla, toinen maastossa ja kolmas varuskunnassa. Ryhmät liikkuvat eri reittejä, eivät käytä kalustoa ristiin ja myös aterioivat eri paikoissa. Näin ollen maastoruokailu on poikkeusjärjestelyjen seurauksena normaalioloihin verrattuna lisääntynyt merkittävästi.
Maastoateriat on kehitetty erikoisolosuhteisiin
Maastossa ateriointi asettaa omat erityisolosuhteensa niin logistiikan kuin ateriakoostumuksen suunnittelulle. Kaikki ruokatoimitukset ja ateriat ovat ravitsemuksen ja ruokahuollon ammattilaisten suunnittelemia. Näin varmistetaan, että jokainen ateria antaa kokonaan nautittuna riittävästi energiaa. Ateriat valmistetaan varuskunnan keittiössä, josta ne kuljetetaan jakamiseen liittyvine ohjeineen maastoon, jossa Puolustusvoimat valvoo ruuan jakamisen.
Koronan aiheuttamissa poikkeusoloissa tarjottava maastoruoka ei ole samaa kuin kenttäruoka, jota tavallisesti syödään esimerkiksi leireillä. Maastoruoka valmistetaan varuskunnan keittiössä ja kuljetetaan Puolustusvoimien toimesta maastoon ruokailua varten. Maastoruoka on monipuolisempaa kuin kenttäkeittimellä valmistettava kenttäruoka.
Päivän maastoruokalista koostuu aamiaisesta, lounaasta, päivällisestä ja iltapalasta, ja lisäenergiaa saa esimerkiksi mehukeitosta, leivästä ja hedelmistä sekä tuorepaloista. Erityisruokavaliot ja allergiat huomioidaan myös maastoruokailussa.
Viiden viikon maastoruokalistan ravintosisällön päivittäinen keskiarvo on 3 650 Kcal/15 271 kJ kun huomioidaan kaikki ateriat eli aamupala, lounas, päivällinen ja iltapala. Tästä on proteiinin osuus 146 g, hiilihydraatteja 434 g, rasvaa 142 g, josta tyydyttynyttä 51 g, sekä ravintokuitua 41 g.
Asiakasta kuunnellaan herkällä korvalla
Energiantarve on jokaisella yksilöllinen, toinen tarvitsee energiaa enemmän kuin joku toinen, ja jokaisen tulee saada vatsansa täyteen myös maasto-olosuhteissa. Kuuntelemme asiakkaitamme ja keräämme säännöllisesti palautetta. Kevään 2020 aikana toteutimme varusmiesten ruokailuun liittyen kaksi kyselyä. Varusmiesten maastoruokailuun liittyvään kyselyyn saadun palautteen perusteella teimme maastoruokalistaan muutoksia: sitä monipuolistettiin, annoskokoja suurennettiin ja listalle lisättiin tuoreita kasviksia ja hedelmiä.
Lisäksi Leijonassa otetaan huomioon varusmiesten energiantarve erityisolosuhteissa, esimerkiksi erilaisten harjoitusten yhteydessä, ja toimitamme lisäenergiaksi välipaloja Puolustusvoimien tekemän tilauksen mukaisesti. Ylimääräisiä välipaloja tilataan esimerkiksi Puolustusvoimien urheilukoululle, jossa harjoittelu on fyysisesti erityisen rankkaa.
Varusmiesten hyvinvointi leijonalaisten tärkein tehtävä
Varusmiesten hyvinvointi on tärkein tehtävämme, johon olemme sitoutuneet yhdessä Puolustusvoimien kanssa. Ravitseva, monipuolinen ruoka varusmiespalveluksen aikana palvelee koko yhteiskuntaa ja terveellisten ruokailutottumusten edistäminen kantaa myös pitkälle tulevaisuuteen.
Ruokalistoja varuskuntaravintoloiden ja maastoruokailun osalta voi tarkastella tästä linkistä (linkki vie Leijonan ruokalistasivulle).
Lisätietoja:
Leijona Catering: Liiketoimintajohtaja Petra Granqvist, p. 010 4320 130
Puolustusvoimat: Majuri Pasi Hurskainen, Pääesikunnan logistiikkaosasto, p. 0299 800.